03-04-07

Het eerste jaar

L'Oeil, donc, de toonplek voor gepassioneerde dwarsliggers, zoals Paul Van de Velde het op AVS omschreef, startte op 15 april 2006 met de tentoonstelling van een Anonymus. (Niet veel later organiseerde een beroemd curator in Zwitserland een expositie met de titel "Nobody will be famous for 15 minutes" rond... anonimiteit in de hedendaagse kunst!) We zijn dus een jaar en zes tentoonstellingen later. Door omstandigheden gaan we er voor het zomerseizoen even tussenuit, maar we zijn vast van plan om in september terug van start te gaan. De eerste expositie draagt de titel "Het boek is beter dan de film" en toont...schilderspaletten. Vaak draagt zo'n palet, of wat schilders allemaal als palet gebruiken (van borden tot stoelen), een hele geschiedenis mee, wat soms boeiender is dan de schilderijen die er zijn uit voortgekomen (vandaar de titel). Paletten dus, van bekende en totaal onbekende "meesters", vanaf medio september in L'Oeil, donc. Tot dan!

11:27 Gepost door WP in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-07

Ben Kockelkoren, "Het stenentijdperk"

“Sensatie in Bachte-Maria-Leerne! De missing-link gevonden in Leiestreek! Vondst bij graafwerken blijkt van onschatbare waarde!” Dat zijn de krantenkoppen die zouden passen bij het werk dat Ben Kockelkoren in L’Oeil, donc toont. De Wase kunstenaar heeft in deze contreien al naam gemaakt dankzij zijn opgemerkte verschijning in de tentoonstelling “Wijze dwazen, dwaze wijzen” in het museum Dr. Guislain vorig jaar. Ben Kockelkoren toonde er een ruim overzicht van zijn onderzoekingen op en vondsten van... stenen. Tonnen stenen heeft Kockelkoren tot hier toe verzameld. Natuurlijk niet zomaar stenen. In elk van die stenen bespeurt Ben Kockelkoren een welbepaalde aanwezigheid: de fossiele rest van een mens, of wat zijn voorloper was! Deze stenen vindt hij op een specifieke plek in Frankrijk, niet toevallig in de buurt waar ook de vroegste grottekeningen gevonden zijn, maar ook elders, waar men het niet zou verwachten. In Bachte-Maria-Leerne bijvoorbeeld, vlak naast de galerie L’Oeil, donc. Té gek om waar te zijn? Kom en overtuig uzelf! Ben Kockelkoren heeft er opgravingen gedaan, een heuse archeologische site geïnstalleerd, en toont de resultaten van zijn onderzoek tezamen met een illustratie van zijn theorie. De Amerikaanse schilder Mark Rothko zei ooit “Ik zou nog eerder antropomorfe eigenschappen toekennen aan elke steen dan het menselijke in het bewustzijn te ontkennen.” Ben Kockelkoren heeft in elk geval het eerste deel van Rothko’s uitspraak letterlijk genomen en ze tot zijn artistiek parool gemaakt. Een ongebruikelijke tentoonstelling waar de grens tussen realiteit en fantasie wel bijzonder vaag is! Ben Kockelkoren: van zaterdag 10 maart tot en met zondag 1 april. In L’Oeil, donc, Leernstesteenweg 253b 9800 Bachte-Maria-Leerne. Opening zaterdag 10 maart van 14 tot 17u. Verder geopend elke zaterdag en zondag tussen 14 en 17u of op afspraak. Info: william.ploegaert@skynet.beIMG_3950

12:34 Gepost door WP in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-06

"NI VU, NI CONNU" LEON TUYPENS

IMG_3893Leon Tuypens was mijn tekenleraar, 30 jaar geleden, toen ik op het college zat. Nu, 30 jaar later dus, is hij mijn gast in de toonruimte van “L’Oeil, donc”. Een mooie cirkelbeweging, zeker als je weet dat ik nog steeds het pad bewandel dat hij me toen als allereerste heeft gewezen en vooral dat hij ook zelf dat pad nog steeds en met onverminderd enthousiasme volgt.“Leon Tuypens heeft mij verrast, er was niets te zien”, schreef curator Piet Vanrobaeys een aantal jaren geleden naar aanleiding van een tentoonstelling in het onvolprezen Huize Sint-Jacobus. “Alle paneeltjes zijn opgeborgen in wijn- en sigarenkistjes. Aan de randen kan je raden wat ze verbergen, ik weet dat het intense monochromen zijn en ik heb nog meer zin om ze te zien omdat het niet kan”, aldus nogmaals Piet Vanrobaeys.Dat spel van tonen en verbergen, verschijnen en verdwijnen, bepaalt tot op vandaag de thematiek van Leon Tuypens. In deze tentoonstelling zijn de wijn- en sigarenkistjes te zien die Vanrobaeys zo intrigeerden. Maar stilaan zijn het de kistjes zélf die tot onderwerp zijn geëvolueerd. Door ze te stapelen, ineen te schuiven of aaneen te klitten “ontwerpt” Leon Tuypens eigenzinnige “architecturen”. Hier en daar, achter een deksel of op de bodem van een kist, bespeuren of vermoeden we een kleurvlak: een weggeborgen schilderijtje. Zelfs in de niet aan onze blikken onttrokken schilderijen van Leon wordt niet alles prijsgegeven. Integendeel, het meeste is ofwel weggeschilderd, ofwel weggeschuurd, als palimpsest op een velijn. Wat er ooit stond, of wat er nog moet komen, daar hebben we het raden naar. “Ni vu, ni connu”, dus. Niettemin...dat Leon Tuypens zelf niet tot de Grote Bekenden behoort, is zonder twijfel jammer, dat zijn werk ongezien zou blijven, zou echter onvergeeflijk zijn. William Ploegaert“Ni vu, ni connu” van Leon Tuypens is te zien in “L’Oeil, donc” van zaterdag 20 januari tot en met zondag 11 februari.Vernissage: zaterdag 20 januari vanaf 14u.Open: elke zaterdag en zondag van 14 tot 17u of op afspraakInfo en afspraken: william.ploegaert@skynet.be of 0476444059“L’Oeil, donc”, Leernsesteenweg 253b, 9800 Bachte-Maria-Leerne (op weg naar kasteel Ooidonk)

15:38 Gepost door WP in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-06

De rest van het seizoen

Voor wat 2006 betreft zit het er op voor L'Oeil, donc. Maar het succes van de eerste tentoonstellingen heeft ons aangemoedigd om al een invulling voor te bereiden voor de rest van het seizoen, dat wil zeggen: de periode van eind januari tot begin juni 2007. Uitkijken dus naar: "ni vu, ni connu" (een hommage aan Leon Tuypens) van 20 januari tot en met 11 februari; "Het stenentijdperk" van Ben Kockelkoren, van 3 maart tot en met 25 maart. "Het boek is beter dan de film" (een tentoonstelling van schilderspaletten) van 21 april tot en met 13 mei. ;Voor juni zijn de onderhandelingen nog bezig! Meer info volgt ter zijner tijd! Voor wie persoonlijke uitnodgingen wenst te ontvangen: stuur uw mailadres naar william.ploegaert@skynet.be

20:28 Gepost door WP in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-10-06

Georgette Caese "Serendipiteit"

IMG_3725Georgette Caese zoekt voortdurend en vindt altijd. Maar ze zoekt niet altijd wat ze vindt. Serendipiteit dus! De vondsten van Georgette hebben steeds een unieke waarde, namelijk dat ze door haar zijn opgemerkt. “ Ik ben je prul, je vod, je God”, schrijft Leonard Nolens, en dat is exact wat het ding dat zij heeft opgescharreld zou kunnen denken, mocht het denken kunnen. In het onooglijke herkent zij het bijzondere, in het groteske de poëzie, in het vergane de toekomst, in het verworpene de grootsheid. Wat Georgette opraapt, krijgt een nieuwe identiteit: het wordt één van haar “Trouvailles”. Een eretitel is het, die aan elk voorwerp uit haar indrukwekkende collectie een onvervreemdbare meerwaarde geeft. Enkele van deze “Trouvailles” mochten een tijd geleden uit logeren, bij prominenten, dichters, muzikanten, kunstenaars of gewoon vrienden en kennissen. Ze kwamen naderhand terug, met iets omkleed: een gedicht, een tekening of foto, een woord van dank.. Een indruk-wekkende uitwisseling tussen mensen en dingen, tussen mensen onderling. Wie deze verzameling bekijkt, denkt onwillekeurig: “RESPECT”. Met respect raapt Georgette de dingen op, met respect worden ze behandeld, respect is wat ze oproepen bij degeen die wordt uitgenodigd er iets mee te doen...Van 4 november tot en met 26 november. Elke zaterdag en zondag van 14 tot 17u. Vernissage zaterdag 4 november vanaf 14u. De tentoonstelling gaat gepaard met twee "acties" van Georgette Caese: Multipel: Enkele vormen van een koperslager, genummerd en getekend door Georgette Caese, worden tegen elk aannemelijk voorstel in ruil aangeboden. Participatieobject: U krijgt een foto van de trouvaille “Omkaderd nieuws”. Schrijf er een tekst of een gedicht over, maak een tekening, componeer een lied, maak een collage… Bezorg uw interpretatie vóór 1 december 2006 aan:- Georgette Caese, Olijfstraat 69, 9000 Gent - “L’Oeil, donc”, Leernesteenweg 253B, 9800 Bachte-Maria-Leerne of via mail aan norbert.poulain@ugent.be- william.ploegaert@skynet.be. De beste 61 inzendingen worden gepubliceerd.

21:31 Gepost door WP in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-06

Outsider/insider

“L’Oeil,donc” presenteert:PAUL VANLERBERGHE. Van 9/9 tot en met 1/10/06. Elke zaterdag en zondag van 14 tot 17u. Vernissage: zaterdag 9/9 om 14u. Paul Vanlerberghe heeft een bijzondere gave. Wat de natuur hem onthouden heeft, weet hij te gebruiken om ons iets bij te leren over wat een beeld is en hoe het in een eigen idioom te vertalen. Zeg dus niet dat Paul een mens is met een handicap; Paul is een mens met een mogelijkheid.Paul Vanlerberghe ontdekt in het meest triviale prentje, het meest onooglijke detail, een middel om zijn beeldtaal tot zijn recht te laten komen. Zijn blik scant het beeld als het ware in, zijn hand geeft de verwerkte informatie op onnavolgbare wijze weer. Uit de duizenden tekeningen en schilderijen die Paul gedurende vele jaren onverstoorbaar op deze wijze heeft geproduceerd, selecteerde “L’Oeil, donc” met een scherp oog een vijftigtal werken die de favoriete themata van Paul Vanlerberghe weergeven: enkele stillevens, maar vooral veel vissen en vogels.Een unieke kans om een uniek oeuvre dat sommigen “outsiderkunst” zouden noemen, te ontsluiten; aan de bezoeker (de “insider”?) om het te ontdekken aan het eind van het smalle pad dat naar “L’Oeil, donc” leidt.

15:14 Gepost door WP in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |