19-09-08

" De Max factor" Installatie met schilderijen van Max Consael

Na een gedwongen pauze wegens overlast door een aanpalende bouwwerf, start L'Oeil, donc met een nieuw seizoen! De eerste invité is Max Consael.

In het boek "De aantekeningen van Malte Laurids Brigge" van de dichter Rainer Maria Rilke staat een heerlijk stukje  over het onstaan van kunst dat ik al zò vaak geciteerd heb dat ik het hier nu niet nog eens ga herhalen. Maar het komt er op neer dat, aldus Rilke, je wel heel erg van iets moet doordrongen zijn vooraleer je er, na lang herkauwen, iets zinnigs kunt uit te voorschijn halen dat uiteindelijk tot een kunstwerk leiden kan.
Het lijkt me ook dat, pas wanneer je zo doordrongen bent van je omgeving, van de indrukken die zich telkens weer opdringen, je allengs de behoefte voelt om daar iets mee te doen, die spreekwoordelijke uitlaatklep te zoeken en vooral, ze ook te openen!
Het is in de eerste plaats de kunstenaar die, bewust of onbewust, voortdurend put uit de talrijke ervaringen die de som van zijn leven zijn. De beeldende kunstenaar slaat de ontelbare visuele indrukken op die zich dag in dag uit aan hem aanbieden, soms heel afwisselend maar vaker nog door middel van een steeds dieper kervende herhaling.
Dat is zeker zo in het geval van Max Consael. Jazeker, dé Max! De enige echte van de wafels en de spekken. Max bakt, maar wat weinigen weten is dat Max ook schildert. Max heeft al duizenden wafels gebakken, hij heeft ook al duizenden schilderijen gemaakt. Elke week, door weer en wind, daalt de man van zijn Kerselare berg af naar de academie van Deinze, waar hij schildert, en schildert, en schildert.
L’Oeil, donc toont al de schilderijen van Max! Onmogelijk ze allemaal aan de muur te hangen, daarvoor zou je een gigantische hangar nodig hebben! Dus we leggen ze in stapels, op de vloer... Opdat de bezoeker zich zou verbazen. Niet enkel om de zwierige en kleurrijke abstracte composities die Max maakt, maar ook en vooral om de haast obsessionele drang tot creëren die er uit spreekt. Opdat de bezoeker zou verdwalen ook, in een labyrint dat net zo complex is als de schilderijen waaruit het is samengesteld.
De uitlaatklep van Max is nooit gesloten, net zoals hij nooit lijkt te kunnen stoppen met het uitgieten van deeg en het draaien van de suikermassa. Deze niet aflatende scheppingsdrang, deze ongebreidelde levenslust, het is een kunst op zich! We noemen het de ‘Max factor’...
Max Consael in L’Oeil, donc van 11 tot en met 26 oktober 2008, elke zaterdag en zondag van 14 tot 17u. Opening vrijdag 10 oktober vanaf 20u.

Opgelet! Finissage op zaterdag 25 oktober met literaire performances van de Marc Tiefenthal, Jo Peeters en Frank De Vos. Vanaf 20u.

IMG_5069

10:25 Gepost door WP in Kunst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.