09-09-09

De terugkeer van Richard Minne naar Bachte-Maria-Leerne

“L’Oeil, donc” presenteert, i.s.m. vzw Boekbeeld:

De terugkeer van Richard Minne naar Bachte-Maria-Leerne

Men vergeet te licht dat, naast Sint-Martens-Latem en Deurle, ook het vlakbij gelegen dorp Bachte-Maria-Leerne in het begin van de 20ste  eeuw een broedplaats was van artistieke activiteit. Maar, slechts enkele herdenkingsplaten weten hier nog van te getuigen. Naast het poortje dat naar de (nu leegstaande) pastorie in de Ooidonkdreef leidt, vertelt een bronzen plaquette van de VTB ons dat daar tussen 1931 en 1938 priester-dichter Baziel De Craene gehuisvest was en er zijn poëziedagen organiseerde. Deze poëziedagen bleken niet zonder belang voor de bloei van de jonge Vlaamse dichtkunst. Het kruim van de schrijvers kwam er bijeen en ook Richard Minne was één van de genodigden.
Bachte-Maria-Leerne mag, meer dan 70 jaar later wel weer een “dorp in de kijker” zijn, een bruisend artistiek leven zoals in de tijd van Baziel De Craene is er niet meer. We kunnen alleen proberen aan de hand van evocatieve tentoonstellingen deze bloeiperiode in herinnering te brengen.
Daarom vonden we het een geschikt moment om even te focussen op de figuur van Richard Minne.
Unieke documenten, handschriften en vroege edities uit de collectie van de Universiteit Gent, het AMSAB en enkele private verzamelingen brengen leven en werk van deze onvolprezen schrijver en essayist onder de aandacht.
Minne-kenner prof. dr. Yves T’Sjoen van de UGent zal tijdens de opening op zaterdag 26 september een inleiding geven op de figuur van Richard Minne.
Interbellum-specialist Norbert Poulain sluit er op aan met de voordracht van een nogal bijzondere tekst die Richard Minne schreef voor het tijdschrift Regenboog (waarvan slechts één nummer bekend is).
In elk geval een uitzonderlijke gelegenheid om nog eens kennis te maken met een aspect van het artistieke leven in Bachte-Maria-Leerne dat niet mag veronachtzaamd worden en hopelijk ook niet voorgoed tot het verleden behoort!

“De terugkeer van Richard Minne naar Bachte-Maria-Leerne”
in L’Oeil, donc, Leernsesteenweg 253b te 9800 Bachte-Maria-Leerne (Deinze)
van 26 september tot en met 18 oktober 2009
elke zaterdag en zondag van 14 tot 17u

17:12 Gepost door WP in Kunst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.